A román színház multimédia szótára

Projektbemutató
november 23. 12.00 - TIFF Ház

Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc [A román színház multimédia szótára]

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului – Babeș-Bolyai Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – Temesvári Nyugati Tudományegyetem – Iași-i Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem
 

DMTR – Post 1989: a kilencvenes évek előadásainak tükre

A Romániai Színház Multimédia Szótára a Romániai Egyesület az Előadóművészetek Népszerűsítéséért (ARPAS) a Kolozsvári Babeș-Bolyai  Egyetemmel és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel partnerségben fejlesztett projektje, amelyhez 2022-ben csatlakoztak a Temesvári Nyugati Tudományegyetem és a Iași-i Alexandru Ioan Cuza Egyetem hallgatói és tanárai. A 2020-ban indult projekt mindeddig 150 szótári címszót eredményezett, magán- és nyilvános archívumokból digitalizált, eddig még nem látott anyagokkal, fényképekkel, plakátokkal, beszámolókkal, (adott esetben) videofelvételekkel és linkekkel, továbbá kifejezetten az ingyenesen, online elérhető szótár számára megrendelt cikkekkel kiegészítve.

 

A DMTR – Post 1989 cím alatt működő projekt újabb tartalommal bővíti a teljes mértékben online létrehozott archívum-oldalát, és az új médiákban rejlő lehetőségeket aknázza ki az újabb generációk érdeklődésének felkeltése céljából a román színház közelmúltja iránt. Egy 30 tagú, (Miruna Runcan és Raluca Blaga tanárok vezette) teatrológus diákokból és profi színikritikusokból álló csapat közel nyolc hónapig dolgozott 50 új szótárcédula létrehozásán, a két részleg – Művészek és Előadások – számára.
 

„Ha az eddigi alkalmakkor a kutatás a román színház modernkori, 1950-1990 közötti időszakát vette górcső alá, 2022-ben az 1989-2000 közötti periódus emlékezetét dokumentáltuk és rögzítettük. A politikai berendezkedés 1989-es változása utáni első tíz év a színházban egy olyan rendezői generáció érlelődésével járt, amely éppen ezen történelmi pillanat előtt lépett pályára, amikor még nem jelentek meg az új munkamódszerek és az új esztétikák. A nagy rendezők, akik még mindig referenciának számítanak az itteni színházi mozgalom szempontjából – Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Tompa Gábor, Alexandru Darie, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija –, ebben az időszakban olyan előadásokat hoztak létre, amelyek meghatározzák a román színház közelmúltját és megérdemlik helyüket a román színház kulturális emlékezetében. Az »arany nemzedék« színészei szintén ezekben az években váltak érett művésszé és alkották meg híres szerepeiket. Közösen írták meg ezidő alatt a román színháztörténet egy rendkívül releváns fejezetét”, mondja a projekt kurátora, Cristina Modreanu színikritikus.

Kövess minket

                             

Fesztiválnaptár

November - 2022

Napi videó

Tizenegyedik nap 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK