Charlotte Salomon: ÉLET? VAGY SZÍNHÁZ?

Collectif A (Párizs, Franciaország)
november 27. 18.00 - StúdióJegyvásárlás
november 27. 22.00 - StúdióJegyvásárlás

1h20' szünet nélkül
Francia nyelvű előadás magyar, román és angol felirattal.


Charlotte Salomon munkája nyomán

Szereplők:     
Színész: Astrid Bas                
Táncos: Anna Chirescu            
Zenész: Ami Flammer               
Zenész: Paul Serri 

Koncepció és rendezés: Astrid Bas  
Produkció és forgalmazás: Florence Du Boys             
Fények: Georges Lavaudant                   
Hang: Jean-Louis Imbert          
Zene: Ben Juodvalkis          

Támogatók: CENTQUATRE-PARIS, Ménagerie de verre, Párizsi Francia Intézet, Pantin Nemzeti Táncközpont, NYLA (New York), ODC Theater (San Francisco), New York-i Francia Kulturális Szolgálat, Alonzo King Lines Ballet (San Francisco).

A világ akkoriban tényleg szétesőben volt… 6 hónappal e lapok befejezése után, Szerelmem, köszönöm neked, hogy mennyire szeretlek, ahogy még soha senki nem szeretett senki mást.

Charlotte Salomon


Charlotte Salomon (1917-1943) zsidó származású német festő. Művészetének igen gazdag belső világa Henri Matisse és Marc Chagall műveivel rokonítja. 1936-6-tól kezdve a berlini művészeti akadémián tanult, majd 1939-ben elhagyja Németországot és a dél-francia tengerparton, Villefranche-sur-Mer városában talál menedéket. Itt alkotja meg 1940 és 1943 között, remekművét Élet? Vagy Színház? címmel, melyet „egész élete művének” tekint. Elhurcolják, 1943. október 10-én életét veszti, mindössze 26 évesen. Festészetében mindvégig az a cél vezérelte, hogy leküzdje saját balsorsát, elhárítsa a háború borzalmait, hogy létrehozzon „egy egészen őrült és egyéni valamit”.
Az Élet? Vagy Színház? Charlotte Salomon főműve, egy totális alkotás: megfestett regény, mely több mint 1325 vízfestményt és guast tartalmaz, a festőnő életét megjelenítő zenei idézetek kíséretében.
 

Egy Villa Médicis hors les murs művész-rezidencia után kezdtem el azt az alkotói ciklust, melynek alapja Charlotte Salomon főműve, az Élet? Vagy színház? A ciklus első alkotása a Life or Theater című táncszínházi előadás (2014), Alonzo King koreográfus és Kantor Richard Kaplan zenész közreműködésével, melyet a San Franciscó-i ODC Színház mutatott be. Ezt követte a Let My People Go (2017), Ghiora Aharoni közreműködésével, a New York Lives Art keretében. A ciklus harmadik darabja a Hug the Night (2018), melyet a New York-i Laba Theater-ben állítottam színpadra. A három produkció egy színésznő és több táncos által előadott mozgásimprovizáció-sorozat, melynek ihletforrását Charlotte Salomon festményei és szövegei képezik. Végül elkészítettem a ciklus negyedik és egyben utolsó részét (Vie? Ou Théâtre?, 2020). Ez egy versekből és hangokból felépített előadás, Ami Flammer és Paul Serri zenészek, valamint Anna Chirescu táncosnő részvételével, a felolvasott szöveg a művésznő kiadatlan levele, melyet a szerelméhez írt.

A sorozat utolsó alkotása, az Élet? Vagy színház? az előző három triptichon töredékeit használja fel, mintegy tisztelgésként a művész élete és munkássága előtt. Ebben az előadásban több a zene, a rendezés a térre és a mozgásra alapoz, tánc, zene és szöveg által artikulált, amelyekre az eredeti mű is nagy hangsúlyt fektet. Az előadás gerincét a szöveg képezi, körülötte gravitál a videó, a zene és a mozgás. A színésznő mellett Anna Chirescu táncosnő és a két zenész, Ami Flammer és Paul Serri jelenésszerűen nyilvánul meg. A szöveg és a tánc érzékeny viszonya idézi elő a jelentések párbeszédét, amely szerint „a művészetek egyesülése szükséges a sérült élet meggyógyításához” – ez az alapvetése Charlotte Salomon művének.

Astrid Bas

Kövess minket

                             

Fesztiválnaptár

November - 2022

Napi videó

Tizenegyedik nap 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK