Les Loges / Fülkék

installáció
november 17. 18.00 - Emeleti előcsarnok
Joris Mathieu és Nicolas Boudier immerzív installációja a Haut et Court közreműködésével.
Producer: Théâtre Nouvelle Génération – Centre dramatique national de Lyon

Bemutatja: a Romániai Francia Intézet – Kolozsvár
Az installáció a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető. 

Design: Joris Mathieu és Nicolas Boudier, az Haut et Court közreműködésével
Adaptáció: Joris Mathieu
Előadók: Philippe Chareyron, Adèle Gascuel, Vincent Hermano, Joris Mathieu, Marion Talotti
Díszlet és fények: Nicolas Boudier
Videó: Siegfried Marque
Hangmérnök: Nicolas Thévenet
Díszletterv: Guillaume Ponroy, Jean-Yves Petit
Díszítő: Caroline Oriot
Műszaki tervezőcsapat: Raphaël Bertholin, Théo Gagnon, Jean-Yves Petit, Thierry Ramain, Mathieu Vallet, Gaëtan Wirsum
Ügyelő: Stephen Vernay

A Les Loges [Fülkék] egyszerre egy nézőnek szánt, a digitális művészetet és a mediációt ötvöző művészeti projekt. A projekt célja kortárs drámai művek népszerűsítése és bemutatása egy érzékszervi, digitális élmény során. A Les Loges-ra beülve a látogatók néhány percig kényelembe helyezkednek, míg egy virtuális előadó négyszemközt elmeséli nekik egy színdarab intim részleteit.
 

A fülhallgatót feltéve meglepő közelségben találjuk magunkat egy színészhez vagy színésznőhöz, mintha az öltözőjük tükrének túloldalán üldögélnénk. Egy színházi, optikai installáció segítségével az előadó virtuális formában jelenik meg előttünk, majd előad egy monológot egy kortárs francia drámából. A lényeg egy olyan élmény létrehozása, amely a színházi hagyományokból merít ihletet, és tiszteleg a színészmesterség előtt.
 

Az első színdarabgyűjtemény az ARTCENA (Cirkuszi, Utcai és Színházi Művészetek Országos Központja Franciaországban) közreműködésével született meg, olyan művekre alapozva, amelyeket a központ által évente odaítélt két díj nyertesei közül választottak ki: Aide à la création de textes dramatiques (a franciául író kortárs drámaírók felkutatását és támogatását célzó országos program) és Grands Prix de littérature dramatique (Drámairodalmi Nagydíj). A Les Loges-ba beválogatott darabok száma és változatossága idővel tovább növekszik majd.
 

Virtuális találkozás a színházzal

Az installáció egy optikai színházi berendezést használ, amely kísértetiesen valóssá varázsolja a színészeket. Az előadók virtuálisan jelennek meg 3D-ben, a közönséggel szemben, egy olyan térben, amely látszólag valós mélységgel rendelkezik. A célunk minden egyes nézőt összehozni egy színésszel vagy színésznővel és egy kortárs szerzőtől származó színdarabbal. A digitális technológia használata mögötti indok pedig egy olyan lehetőség biztosítása, amely a nap bármely pillanatában egy színdarabgyűjteményt bocsát az emberek rendelkezésére anélkül, hogy az előadás pusztán egy képernyőn megjelenő közvetítéssé silányuljon.

 

A digitális technikához való hozzáállásunk az élő előadáshoz való kapcsolódása szempontjából azt jelenti, hogy mindig olyan művészeti projekteken dolgozunk, amelyek a közönség egy bizonyos helyen való jelenlétét követeli meg, egy oly módon berendezett környezetben, amely felnagyítja az élmény érzékszervi dimenzióját. Amire törekszünk, az az, hogy a testet, a tárgyakat, magát az életet magában foglaló képet állítsunk be. Ilyenképpen művészeti installációink a közelség és a találkozások fogalmai ellen intéznek kihívást. Arra ösztönzik a látogatókat, hogy hagyják el otthonaikat, lépjenek ki a képernyőik mögül és tapasztalják meg a perspektíva és a tér alkotta érzelmeket.


Kövess minket

                             

Fesztiválnaptár

November - 2022

Napi videó

Tizenegyedik nap 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK