Részegh Botond: Hétköznapi angyal

kiállításmegnyitó
november 22. 17.00 - Tranzit Ház

Részegh Botond: Hétköznapi angyal

Kiállításmegnyitó

A kiállítás megtekinthető november 22-27. időszakban, 12.00 – 17.00 óra között

Kis magyar angelológia

– földi mondatok Részegh Botond angyalaihoz –

Angyalok márpedig léteznek, amint a mennyben, azonképpen a földön is. Itt láthatók a legújabb bizonyítékok. Részegh Botond angyalai azonban nem a mitikusan túlszínezett ég lakói, ők inkább egymásnak feszülő vagy épp egymásba olvadó hatalmas erők, teremtett világunk részei és részesei. A Biblia szerint az angyalok hozzánk hasonlóan teremtett, ám velünk ellentétben örökké létező, megsemmisíthetetlen, természetfeletti lények. Személyiséggel, intelligenciával, a beszédképességével, érzelmekkel, akarattal és öntudattal rendelkeznek. Ebben van valami nyugtalanító. Talán, hogy túl könnyű magunkra ismernünk. De az angyalok mindeközben az emberek számára láthatatlan szellemi lények, akik képesek testben megjelenni, és részt venni földi eseményekben. Ami csak tovább fokozza létük zavarba ejtő jellegét. A Biblia számos olyan eseményről beszámol, amikor az angyalok kiléptek ebből az elrejtettségből, és valamilyen formában megmutatkoztak embereknek. Sőt, még azt is megtudhatjuk, mindez hogy szokott történni: az angyal megmutathatja magát teljese szellemi dicsőségében és erejében. Vagy kiüresítheti magát ebből, és egészen megtévesztő módon emberként is megjelenhet. És ha még ez sem lenne elég, egy angyal akár széllé vagy tűzzé is átváltozhat.

Van aki látja az angyalokat. Meglátja őket. Észreveszi őket. Érzékeli a létezésüket, a közelségüket, a jelenvalóságukat. Nem hiszem, hogy ez azon múlik, hogy valaki nyitott szemmel jár-e. Az angyalokat, legalábbis a hétköznapi változatban, kevesen vesszük észre. Bár a fene se tudja, erről nincsenek statisztikai adatok. Az angyalok ellenállnak a statisztikának. Annyi viszont bizonyossággal kijelenthető, hogy vannak akik látják őket. És ezek között vannak olyanok is, akik képesek megrajzolni ezeket a természetfölötti, szellemi lényeket.

Úgy, mintha köztünk járnának. Lehet, hogy ők tényleg mi vagyunk, csak szárnyak nélkül? Ezek a vonalak nem körülzárnak egy-egy formát, angyalit vagy emberit, hanem megnyitják a végtelent. Ezek a gyönyörű torzók, az egymáshoz préselődő hétköznapok és testek esztétikája, összegabalyodó és szétváló végtelen vonalak, amikor már csak a vágy marad, a vágy utáni vágy, a test sóvárgása a test után, az ölelés után, hogy ideig-óráig egymás tenyerén lehessünk, és élvezzük a biztonság illúzióját, hogy belekóstoljunk kicsit az angyallétbe. Mert, amikor ezeket a képeket nézzük, újra meg újra megérezzük, hogy egyszerre vagyunk otthon és vagyunk idegenek ebben a megfejthetetlen világban, egymás testébe zárva. A közelség miatt az arcunk végképp feloldódik a másikban, és közben halk nesszel ránk borulnak az angyalszárnyak, és egy-egy mozdulatukra örvénnyel telik meg a levegő. Miért lenne iszonyú minden angyal, hiszen ők mi vagyunk. Szabadon lebegünk a tárgyak nélküli térben, és néha ránk fröccsen pár csepp öröklét. Mert álmukban talán mi is a bűnre vágyunk, hogy aztán szétváljuk. Angyalok leszünk, és elhagyjuk a földet, a saját bolygónkra lépünk.

Sosem volt még a vágy ilyen tétován végtelen.

Totth Benedek
 

Részegh Botond (sz. 1977) képzőművész. Csíkszeredában él és dolgozik, a New York-i Yi Gallery képviseli. 2011-től az Új Kriterion galéria (Csíkszereda) művészeti vezetője, 2018-2021 között MMA (Magyar Művészeti Akadémia) ösztöndíjas. Részegh Botond 2001-ben a Bukaresti Művészeti Egyetemen diplomamunkák kiállításával indult, számos egyéni kiállítást követően, melyek között megemlítjük: Hétköznapi angyal (YI Gallery, New York, 2022) Departure (Funnel Contemporary, Belgrád, 2022) Hétköznapi angyal (UAP Galéria, Nagybánya, 2022) Egyszerű kettősség (Kolozsvári Művészeti Múzeum 2022) Parttól partig (ICR Vienna, 2021) Becsomagolt hétköznapok (Academia di Romania Róma, Művészeti Gyűjtemények Múzeuma Bukarest, 2021), A háború anatómiája (Mogoșoaia palota, 2019), Lélekvesztés (Temesvári Művészeti Múzeum, 2018, Atelier 030202 , Bukarest, 2017 és Aradi Művészeti Múzeum, 2016), Nightfall (MC Gallery, New York, ICR Bécs, 2015 és Tranzit Ház, Kolozsvár, 2014), VOLTANY, Volta Show (New York, 2014) és Northeastern University (Boston, USA, 2010). 2018-ban Pléh Csabával egy panelbeszélgetésen vett részt a TEDx Danubián. 2021-ben jelent meg Részegh Botond Tíz év című könyve Barabási Albert-László, Petrányi Zsolt és Dan Lazea szövegeivel (Iskola Alapítvány és Bookart Kiadó)

 

Kövess minket

                             

Fesztiválnaptár

November - 2022

Napi videó

Tizenegyedik nap 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK