Eugène Ionesco: SCAUNELE

Teatrul Național din Luxemburg (Luxemburg)
18 noiembrie 21.00 - Sala StudioBilet online
19 noiembrie 19.00 - Sala StudioBilet online

1h 15’ fără pauză
Spectacol în limba franceză cu subtitrare în limbile maghiară, română și engleză.

Cu: Patrick Le Mauff, Oana Pellea

Regia: Gábor Tompa
Scenografia: Dragos Buhagiar
Muzică și efecte sonore: René Nuss
Dramaturgia: Florian Hirsch
Asistent de regie: Maximilien Ludovicy
Stagiar: Maria Binica
Manager de producție: Antonia Kohler
 

Bătrânul: Majestate, soţia mea şi cu mine nu mai aşteptăm nimic de la viaţă. Existenţa noastră se poate încheia în această apoteoză... Mulţumesc cerului că am avut parte de ani mulţi şi liniştiţi... Am avut o viaţă bogată. Misiunea mea e-ndeplinită. N-am trăit în zadar, de vreme ce mesajul meu va fi împărtăşit lumii... Lumii... vreau să spun ce-a mai rămas din ea.
 

În această piesă, Bertrand Poirot-Delpech a văzut în 1961 "cea mai reușită dintre tragediile moderne". Cea de-a treia piesă a lui Ionesco, creată în 1952, a devenit un succes incontestabil. Subiectul Scaunelor este, după cum spune autorul, "vidul ontologic": dar este și o dramă personală, oglinda unei conștiințe. Se regăsesc în ea nostalgia copilăriei, sentimentul de vinovăție, oroarea bătrâneții și a morții. Este încă o comedie care, de foarte multe ori, stârnește râsul prin clovnerie, jocuri de cuvinte, parodii, piruete. Este un balet: cel al scaunelor îngrămădite în mișcarea accelerată a unui vârtej fantastic, și care sunt lăsate goale.
 

Patrick Le Mauff este actor și regizor. La sfârșitul anilor 1970, a cofondat compania Attroupement împreună cu Denis Guénoun și Bernard Bloch, iar apoi Attroupement 2. A fondat apoi compania Place Publique, al cărei obiectiv era să creeze teatru în cortul mare al circului. A montat spectacole de Brecht, Turini, Schoenberg... În paralel, activează ca actor, atât în teatru, cât și în cinematografie. Asociat în mod regulat creațiilor lui Wajdi Mouawad, a cărui apariție a susținut-o în Europa, Patrick Le Mauff joacă în Littoral și Forêts. Între 2000 și 2006, a fost directorul festivalului Francophonies din Limousin.
 

Actrița de origine română Oana Pellea a primit numeroase premii pentru activitatea sa în teatru și film. Născută la București în 1962, ea a studiat la Academia Română de Teatru și Film înainte de a juca în numeroase producții de teatru și cinematografie. Recent, Oana Pellea a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță din partea Uniunii Teatrelor din România (UNITER) și a primit Premiul Fundației Culturale Române pentru o cariera sa internațională remarcabilă. Ea a avut onoarea de a reprezenta România la mai multe festivaluri internaționale de teatru, inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene (UTE).
 

O producție a Théâtre National du Luxembourg
Cu sprijinul Institutului Francez din Luxemburg, al Ambasadei României la Luxemburg și al Centrului Cultural Român din Bruxelles.
 

Urmărește-ne

                    

Calendarul festivalului

November - 2022

Video

Ziua a unsprezecea 

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

SZERVEZO

EVENIMENT FINANȚAT DE

 

CU SPRIJINUL