Spectacolele Viață? Sau teatru? de Charlotte Salomon (Collectif A, Paris, Franța) și Libertate de acțiune de Henri Michaux și Heiner Goebbels (Teatrul Național din Luxemburg – Ensemble Modern Frankfurt, Germania) au încheiat, în data de 27 noiembrie, cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe.
În cele unsprezece zile de festival, publicul a avut ocazia de a vedea 14 trupe din 11 țări, cum ar fi: Franța, Germania, România, Ungaria, Serbia, Ucraina, Slovenia, Luxemburg, Portugalia, Elveția și Coreea de Sud.
Tema ediției din acest an a fost Teamă / Speranță. Prin intermediul spectacolelor și a evenimentelor conexe organizate, evenimentul a dorit să inițieze un dialog despre întâmplările și sentimentele care au tulburat lumea în ultimii doi ani.
Reprezentațiile s-au bucurat de un interes deosebit din partea publicului. Pentru producțiile care s-au jucat în Sala Studio, locurile s-au vândut aproape instant. Printre spectacolele de succes s-au numărat: Scaunele, în regia lui Gábor Tompa (Teatrul Național din Luxemburg), cu Patrick Le Mauff și Oana Pellea; Familia Tót, pusă în scenă de Attila Vidnyánszky (Teatrul Cetate din Gyula-Teatrul Național „Illyés Gyula” din Berehove, Ungaria−Ucraina), precum și Tinerii barbari, în regia lui Attila Vidnyánszky jr. (Teatrul Maghiar de Stat Cluj - Teatrul Cetate din Gyula)
În Sala Mare, cei mai mulți spectatori au fost prezenți la Bătrânul și mare, în interpretarea artistei plânsori sud-coreeane, Jaram Lee (Wansung Playground – Doosan Arts Center) și la Omma, semnat de cunoscutul coregraf Josef Nadj (Atelier 3+1, Paris, Franța).
De asemenea, evenimentele din cadrul secțiunii Off (expoziții, lansări de carte, discuții) au adus la Casa TIFF și la Casa Tranzit un număr mare de participanți.
**
Co-organizatori: Fundația Corvineum. Finanțatori: Ministerul Culturii, Guvernul Ungariei și Fondul Bethlen Gábor, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Energobit, Consiliul Județean Cluj, Fundația Communitas. Partenerii principali: Casa TIFF, Casa Tranzit, Opera Națională Română din Cluj, UNITER. Partener de mobilitate: RMB Inter Auto.