Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.
„Csaba Antal face parte dintr-o familie de artiști care cred în puterea teatrului, în capacitatea acestuia de a crea lumea. Iar această expoziție confirmă acest lucru dincolo de orice îndoială.” – scria Georges Banu.
Evenimentul va fi urmat de deschiderea celei de-a doua expoziții, Les Loges / Cabinele, o instalație imersivă realizată de Joris Mathieu și Nicolas Boudier, în colaborare cu Haut et Court. Producător: Théâtre Nouvelle Génération – Centre dramatique national de Lyon. Instalația este prezentată de Institutul Francez din România la Cluj-Napoca.
„Luând loc în Les Loges, vizitatorii se așează pentru câteva minute pentru a se bucura de o discuție tête-à-tête cu un interpret virtual , care le prezintă detaliile intime ale unei piese de teatru. Punând mâna pe cască, vă veți afla în proximitatea unui actor sau a unei actrițe, ca și cum v-ați afla de cealaltă parte a oglinzii din cabina lor.”
Expoziția Eternal Yorick - Life Book Antal Csaba și instalația Les Loges / Cabinele vor putea fi vizitate pe toată durata Festivalului.
Interferențe va debuta cu spectacolul Hamlet de William Shakespeare, pus în scenă de Gábor Tompa (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), care este programat joi, 17 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului.
„Hamlet-ul lui Gábor Tompa e spectaculos în primul rând prin spectaculozitatea soluțiilor regizorale. Se simte în spatele a ceea ce se vede bucuria creației, joaca nesfârșită la care se dedă un creator mereu tânăr, disponibil și surprinzător. O joacă ce se deschide, nu de puține ori, în discurs grav… Regia este pretutindeni în acest spectacol, uneori, da, în exces, însă cât de adorabil este acest exces!” – scria Călin Ciobotari despre spectacolul Hamlet.
Dialogul cu creatorii spectacolului Hamlet va avea loc vineri, 18 noiembrie, ora 10.00, la Casa Tiff.
În cea de-a doua zi a Festivalului, la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc spectacolul Oedipus de Robert Icke (după Sofocle), pus în scenă de Andrei Șerban.
„Ne întoarcem în timp cu Oedipus pentru a afla adevărul, pentru a descoperi cine e el. La început crede arogant că știe totul, că el va oferi oamenilor soluția trecutului și viitorului, și de fapt la final realizează că nu știe nimic. Totul a fost o iluzie și o minciună, și asta într-un fel ne face pe toți să ne întrebăm și noi cine suntem, care este identitatea noastră, de ce ne-am născut, unde mergem. Sunt întrebări pe care, ca și Oedipus, ni le putem pune toți... ” – preciza Andrei Șerban.
Vineri, 18 noiembrie, ora 21.00 și sâmbătă, 19 noiembrie, ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului, se va juca spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa (Teatrul Național din Luxemburg). Protagoniști sunt actorul și regizorul Patrick Le Mauff și actrița Oana Pellea.
„Un text vorbit în limba franceză, spart în mii de dimensiuni, ecouri, frazări și accente de uriașul talent al celor doi actori, cu Oana Pellea într-o formă de zile mari, stăpânind perfect o limbă care i se potrivește atât de bine. Un masterclass de actorie, regie și scenografie, un nivel superior de înțelegere a rolului fiecăruia în decodificarea și recodificarea textului lui Ionesco.” – scria Dan Boicea despre spectacolul Scaunele.
Dialogurile cu creatorii spectacolelor Oedipus și Scaunele vor avea loc sâmbătă, 19 noiembrie, la ora 10.00, la Casa Tiff.
Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 12.00, la Casa TIFF, sunt programate două lansări de carte, ale Fundației Culturale „Camil Petrescu”: Camil Petrescu – Interviuri, ediție îngrijită de Florica Ichim și Alexandru Buica și Federico García Lorca: Teatru, antologie de Ioana Anghel.
Tot sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 21.00, în Sala Mare a Teatrului, cunoscutul coregraf Josef Nadj va prezenta spectacolul de dans Omma, în coproducție cu compania Atelier 3+1.
„Josef Nadj și-a angajat artiștii într-o călătorie către rădăcinile dansului, care ar putea dezvălui starea de echilibru a universului nostru. Oglindind ciclurile vieţii, această nouă piesă coregrafică se concentrează asupra unui lucru esențial: capacitatea noastră de a privi ceea ce avem în fața ochilor, astfel încât să putem vedea mai bine ceea ce se află în adâncul nostru, în destinul nostru comun.” – fragment din sinopsisul spectacolului.
Dialogul cu creatorii spectacolului Omma va avea loc duminică, 20 noiembrie, ora 10.00, la Casa Tiff.
Co-organizatori: Fundația Corvineum. Finanțatori: Ministerul Culturii, Guvernul Ungariei și Fondul Bethlen Gábor, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Energobit, Consiliul Județean Cluj, Fundația Communitas. Partenerii principali: Casa TIFF, Casa Tranzit, Opera Națională Română din Cluj, UNITER. Partener de mobilitate: RMB Inter Auto.
Biletele la spectacolele din cadrul Festivalului pot fi achiziționate on-line de pe www.biletmaster.ro și de la Casa de bilete a Teatrului.
În perioada 17-27 noiembrie, casa de bilete a Teatrului va fi deschisă între orele 10.00 și 22.00.
Teatrul își rezervă dreptul de a modifica programul Festivalului!